Zwyczaje lunchowe pracowników warszawskich korporacji


Portalspozywczy.pl - 30 lis 2018 11:27


Mordor - zagłębie biurowców na warszawskim Służewcu w okolicach ulic Konstruktorskiej, Marynarskiej, Wołoskiej, Postępu i Domaniewskiej - to miejsce pracy dla 80 - 100 tys. ludzi. Są to potencjalni klienci dla różnych firm: od siłowni, przez cateringi dietetyczne, po salony kosmetyczne czy restauracje.

Jak czytamy w Portalspozywczy.pl, by zbadać i wykorzystać siłę nabywczą grupy osób pracujących w Mordorze, FIKAmarketing dla gastronomii wraz z Runaways przeprowadziła ankietę wśród fanów profilu Mordor na Domaniewskiej, pracowników okolicznych biurowców. Zapytano ich o zwyczaje lunchowe i jakiej oferty obiadowej, ich zdaniem, brakuje w okolicy.

Badanie objęło 815 osób, w okresie od 16 października do 8 listopada br. W ankiecie wzięły udział w większości kobiety (67%), co odzwierciedla również profil odbiorcy strony „Mordor na Domaniewskiej”, gdzie 56% fanów to właśnie płeć żeńska.

Anonimowa ankieta online zawierała 10 pytań dotyczących ogólnych zwyczajów lunchowych, w tym czasu poświęconego na przerwę obiadową w pracy, miejsca spożywania posiłków, ulubionego dania oraz budżetu, który pracownicy Mordoru są skłonni przeznaczyć na lunch. Dodatkowo, w ankiecie pojawiły się pytania otwarte dotyczące oferty gastronomicznej w Galerii Mokotów, oraz samej oferty lunchowej Jeff’s.

Z badania wynika, że mimo ogólnego założenia, że większość z nas ma choć jedną dłuższą przerwę w trakcie dnia pracy, ponad połowa ankietowanych (52%) z Mordoru odpowiedziała, że nie mają określonego czasu na lunch. Tylko 42% ankietowanych ma z góry określone ramy czasowe na posiłek.

Na podstawie odpowiedzi w ankiecie, dowiadujemy się również, że ponad połowa pracowników w Mordorze korzysta z ofert restauracji, barów i sklepów. Aż 55% ankietowanych odpowiedziało, że kupuje jedzenie w ciągu dnia, natomiast 44% respondentów opowiedziało się za formą przynoszenia jedzenia z domu jako formę oszczędności czasu, pieniędzy i kontroli nad tym, co spożywają.

Odpowiedzi dotyczące miejsca wybieranego na posiłek lunchowy pokazują, że prawie połowa ankietowanych (49%) najczęściej je lunch w przeznaczonych do tego miejscach w biurach np. kuchni pracowniczej czy kantynie. 31% osób zadeklarowało, że wychodzi z biura by zjeść lunch, co jest wartościową informacją dla restauracji i barów w okolicy. Do spożywania posiłku przy biurku przyznało się 20% badanych. Ankietowani podawali również, że podczas lunchu najchętniej jedzą makaron (12%), sałatkę (10%) i kanapkę (9%).



www.pulshr.pl | 29-09-2020 10:32:08