60 mln zł na działania społeczne przeznaczyły w ciągu ostatnich 15 lat cztery spółki tworzące grupę Danone. Firma opublikowała właśnie wspólny raport, w którym podsumowała efekty swoich działań w trzech kluczowych obszarach: gospodarki, społeczeństwa oraz środowiska.

- Grupę spółek DANONE tworzą następujące marki: Danone, Żywiec Zdrój, NUTRICIA oraz Nutricia Medyczna.
- Firma właśnie przedstawiła pierwszy wspólny raport wpływu. To m.ni. 60 mln zł na CSR czy 70 inicjatyw społecznych.
- Wyniki finansowe, jakie osiągają razem, generują rocznie 2,85 mld zł w polskiej gospodarce. Jest to kwota równa 30 proc. wydatków przeznaczonych w budżecie państwa na rolnictwo, rozwój wsi i rynki rolne w 2017 r.
- DANONE w znaczący sposób stymuluje polską gospodarkę. Za łączną wartość wynagrodzeń wygenerowanych przez spółki, czyli 630 mln zł, można byłoby kupić blisko 8 proc. wszystkich mieszkań oddanych do użytku w Warszawie, a dzięki działalności spółek utrzymano w gospodarce 14 586 miejsc pracy, czyli liczbę etatów, która pozwoliłaby na redukcję bezrobocia w Warszawie o połowę – mówi Rafał Rudzki z Deloitte.
Jak wyliczyli autorzy raportu spółki Grupy, które zatrudniają w sumie ponad 3 tys. osób z opłat czy podatków, wspierają finansowanie wielu zadań z zakresu inwestycji publicznych: infrastrukturę, ochronę środowiska, zdrowie czy edukację. Ma to miejsce m.in. w gminie Jeleśnia, w której wartość odprowadzanych przez spółki podatków i opłat, 2 mln zł, pokryłaby 100 proc. planowanych wydatków gminy na drogi publiczne gminne i usuwanie skutków klęsk żywiołowych.

Firma stawia też na długofalową współpracę ze swoimi partnerami. Jak czytamy w raporcie, większość dostawców warzyw i owoców do posiłków BoboVita, z którymi współpracuje NUTRICIA, jest związanych ze spółką od ponad 10 lat.
Żywienie ma znaczenie
W ramy CSR wpisują się z kolei działania spółki polegające na wpływanie na zdrowe nawyki żywieniowe Polaków. M.in. firma określiła niedobory niezbędnych składników w diecie Polaków.Efekty ich działań to m.in. następujące dane:
• 42 proc. dzieci w wieku 2-3 lata ma niedobory wapnia w diecie,
• 94 proc. dzieci w wieku 2-3 lata ma niedobory witaminy D w diecie,
• zaledwie 1/5 wypijanych przez dzieci płynów stanowi woda, a powinna być głównym źródłem nawodnienia ,


KOMENTARZE (0)