Wiemy, jak będzie wyglądało nowe centrum korporacyjne PGNiG

Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo rozstrzygnęło konkurs na koncepcję urbanistyczno-architektoniczną kompleksu biurowego, do którego przeniosą się spółki grupy kapitałowej obecnie wynajmujące biura w różnych częściach Warszawy.
REKLAMA
Puls HR Puls HR

Wiemy, jak będzie wyglądało nowe centrum korporacyjne PGNiG

PODZIEL SIĘ


Autor: JS

20 mar 2017 16:06


• Umiejscowienie kompleksu biurowego zaplanowano na terenach przy ul. Kasprzaka 25, gdzie już obecnie mieści się siedziba centrali spółki.

• Dzięki przeniesieniu biur, spółka chce obniżyć koszty jednostkowe miejsca pracy.

• Przewidywana powierzchnia biurowa kompleksu wyniesie ok. 30 tys. m kw.

W planowanym kompleksie biurowym ulokowane zostaną dodatkowo biura spółek wchodzących w skład Grupy Kapitałowej, tj.: PGNiG Obrót Detaliczny, Polska Spółka Gazownictwa, Gas Storage Poland oraz kilka mniejszych, które obecnie zlokalizowane są w różnych miejscach Warszawy. Dzięki budowie nowych obiektów możliwe będzie znaczące zmniejszenie kosztów ponoszonych obecnie z tytułu najmu powierzchni biurowych od zewnętrznych podmiotów komercyjnych. Rezygnacja z wynajmowania tych powierzchni pozwoli zaoszczędzić kilkanaście milionów złotych rocznie.

– Zainicjowanie projektu budowy nowego kompleksu biurowego wiąże się z potrzebami warszawskich spółek GK PGNiG w zakresie powierzchni użytkowej, a także naszą chęcią optymalnego zagospodarowania przestrzeni dostępnej na należącym do PGNiG terenie na warszawskiej Woli. Inwestycja przyniesie wymierne oszczędności oraz przyczyni się do znaczącej poprawy warunków pracy – podkreśla Piotr Woźniak, prezes PGNiG SA.

Skupienie w jednym miejscu osób i podmiotów, które dzisiaj działają w siedmiu różnych lokalizacjach na terenie całej Warszawy pozwoli obniżyć koszty jednostkowe miejsca pracy i znacznie usprawni funkcjonowania całej grupy.

Na ogłoszony w początku listopada 2016 r. konkurs wpłynęło 11 prac. W skład sądu konkursowego wchodzili m.in. niezależni eksperci, uznani architekci, sędziowie konkursowi Stowarzyszenia Architektów Polskich: mgr inż. arch. Włodzimierz Mucha i mgr. inż. arch. Roman Dziedziejko.

Jako najlepiej odpowiadającą określonym przez zamawiającego warunkom, sąd konkursowy wybrał koncepcję urbanistyczno-architektoniczną pracowni HRA Architekci.

– Do konkursu zgłosiła się ścisła czołówka polskich pracowni architektonicznych – zaznacza mgr inż. arch. Włodzimierz Mucha, przewodniczący sądu konkursowego. – Rozwiązania zaproponowane przez zwycięski zespół nie tylko najlepiej wykorzystują dostępną przestrzeń i spełniają oczekiwania zamawiającego, ale także dobrze uwzględniają uwarunkowania wynikające z historycznego charakteru terenu dawnej gazowni warszawskiej. Cechuje je też wkomponowanie dużej ilości zieleni, dzięki czemu powstający kompleks stworzy dla całej okolicy nową jakość architektoniczną – uzupełnia.

CZYTAJ DALEJ »
Podobał się artykuł? Podziel się!

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij aby dodać komentarz.

REKLAMA