Stołówki pracownicze podwójnym wyzwaniem

Dwudaniowy obiad z deserem za 4,5 zł, kolacja za 2 zł, a w niedzielę wszystko za darmo? – To możliwe, choć wciąż w bardzo niewielu zakładach pracy.
REKLAMA
Puls HR Puls HR

Stołówki pracownicze podwójnym wyzwaniem

PODZIEL SIĘ


Autor: Anna Goc

27 sie 2013 9:00


Firmy, a także sami pracownicy, coraz częściej decydują się na jedzenie w miejscu pracy. Jedną z możliwości, o której pisaliśmy w zeszłym tygodniu, jest zamawiany przez firmy catering. Na stronach internetowych aż roi się od ogłoszeń firm cateringowych skierowanych do pracowników przedsiębiorstw.

- Międzynarodowe korporacje zamawiają cateringi na bardzo wysokim poziomie. Zwykle nie ograniczają się do lunchu czy jednego dania obiadowego, a proszą o dwa dania, często także ze śniadaniem - twierdzi Hanna Burwiel, właściciel i założyciel firmy HJ Catering, w której zamawiają pracownicy m. in. Grupy Allegro, Biofarm, Logo Express czy Hempel.

Inną możliwością, na którą firmy decydują się znacznie rzadziej jest zorganizowanie stołówki dla pracowników w siedzibie firmy.

W niedzielę obiad gratis

W ramach tantiemy pracownicy Ikea mają zagwarantowane trzy posiłki - śniadanie, dwudaniowy obiad i kolację. I tak śniadanie kosztuje 3 zł, dwudaniowy obiad z deserem 4,5 zł, a kolację pracownicy Ikea, którzy przychodzą na drugą zmianę do pracy mogą kupić za 2 zł. Kawę i herbatę mają za darmo.

Na wydawane od godz. 9 do godz. 11 śniadanie przychodzi jedna trzecia 250-osobowego zespołu. Największym zainteresowaniem cieszy się obiad.

- Nasi pracownicy mają zwykle do wyboru danie wegetariańskie i dwa dania mięsne. Do tego zupę i owoc na deser. Dziś w karcie dań znajdą danie z serem camembert, karkówkę pieczoną, pyzy z mięsem oraz żurek. Do tego frytki, ziemniaki albo ryż - wylicza Barbara Gontarska, kierownik Restauracji IKEA Gdańsk.

Śniadanie przygotowywane jest zwykle w formie bufetu szwedzkiego. Na stołach pracownicy mogą znaleźć m. in. łososia, twarożek, sałatkę jarzynową, zapiekanki, kiełbaski czy jajecznicę.

Kuchnia codziennie wydaje 200 obiadów, 70 śniadań i blisko 50 kolacji.

- W niedzielę pracownicy Ikea mają obiad gratis. Podobnie w tzw. dni pikowe, czyli wtedy, kiedy w sklepie jest wzmożony ruch. Te dni przewidujemy wcześniej, zwykle wypadają po dniu wolnym od pracy - czyli np. po 15 sierpnia czy w weekend majowy - dodaje Barbara Gontarska.

Stołówka - wyzwanie logistyczne

Firma, która decyduje się na zorganizowanie stołówki dla pracowników, musi zadbać też o zaplecze logistyczne. Ikea na początku korzystała z usług serwisu zewnętrznego. Teraz ma własnego kucharza, który gotuje dla pracowników. Oprócz stołówki dostępnej dla klientów Ikea, firma ma także drugą, oddzielną dla pracowników.

CZYTAJ DALEJ »
Podobał się artykuł? Podziel się!

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij aby dodać komentarz.

REKLAMA