Na konsolidacji branży mleczarskiej najbardziej ucierpią pracownicy


Biorąc pod uwagę doświadczenia, zwłaszcza w Unii Europejskiej, to koncentracja jest procesem nieuniknionym - powiedział Janusz Mojak, prezes SM Bieluch.
REKLAMA


Puls HR Puls HR

Na konsolidacji branży mleczarskiej najbardziej ucierpią pracownicy

PODZIEL SIĘ


Autor: Portalspożywczy.pl

www.portalspozywczy.pl

24 wrz 2014 18:13


W jego opinii, konsolidacja w sensie ekonomicznym daje przewagę, zwiększa efektywność, wydajność, usprawnia zarządzanie, ale też ma negatywny wymiar dla zakładów, które są przejmowane.

Czytaj też: Marcin Artamonow wiceprezesem Spółdzielni Mleczarskiej Bieluch

Najbardziej na początku ucierpią pracownicy, bo nieunikniona jest redukcja zatrudnienia.

- Oczywiście, dzięki temu zwiększa się efektywność, ale kosztem utraty pracy. Jak obserwuję od kilku lat na naszym, polskim rynku, najczęściej w tych zakładach się nie inwestuje, a jeśli się inwestuje, to niewiele. A niektóre zakłady są po prostu zamykane. Ze skupem surowca nie ma problemu - mleko z tego rejonu jest przewożone do dużej przetwórni, gdzie jest duża efektywność, duże linie produkcyjne - mówi Janusz Mojak.

Cały artykuł czytaj tu

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKLAMA

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij aby dodać komentarz.