Zarobki kelnerów i kucharzy "powinny być uzależnione od obrotu lokalu"

Adrian Feliks, właściciel lokali Spoon Adrian Feliks zastanawia się nad tym, czy nie uzależnić wynagrodzeń kadry od obrotów. W swoim biznesie w Polsce realizuje praktyki podpatrzone w Belgii.
REKLAMA


Puls HR Puls HR

Zarobki kelnerów i kucharzy "powinny być uzależnione od obrotu lokalu"

PODZIEL SIĘ


Autor: jm

17 mar 2017 16:00


- Od trzech lat jestem współwłaścicielem trzech lokali. To, co próbuję u siebie wprowadzić, to uzależnienie wynagrodzeń kucharzy i kelnerów od obrotów. Oczywiście przy solidnej podstawie. Niech to będzie np. 2 proc. - mówi Adrian Feliks, właściciel lokali Spoon Adrian Feliks.

W woj. śląskim stawki dla kelnerów to obecnie 15-16 zł za godzinę pracy. Nieraz 20 zł, jeśli ktoś jest dobry. Szefowie kuchni zarabiają od 3 do nawet 12 tys. zł na rękę - w zależności od doświadczenia.

Proponowana zmiana w systemie wynagrodzenia miałaby na celu zmotywowanie załogi by wzięła również odpowiedzialność za los lokalu i za swoje działania. Bardzo dużo restauracji - ze względu na nikłe zaangażowanie, bądź braki kadrowe - nie potrafi przetrwać pierwszych lat działalności.

- Chodzi też m.in. o to aby załoga zaczęła szanować produkty, na których pracuje, aby ich nie marnowała. Kiedy pracowałem w Belgii na zmywaku i stłukłem szklankę, pracodawca to odnotowywał i oddawałem mu 50 proc. jej wartości - opowiada Feliks.

Restaurator z Belgii przywiózł do Polski również inną praktykę - dzielenia napiwków pomiędzy całą załogę.

- W Belgii napiwek był podziękowaniem za pracę całego zespołu. Zarówno kucharze jak i kelnerzy pracowali na tych samych stawkach i na tych samych umowach. Wysokość wynagrodzeń była jawna, a napiwki dzieliliśmy po równo ze wszystkimi, również z osobą pracującą na zmywaku. Tak też jest w moich lokalach - podkreśla Feliks.

*Artykuł powstał w trakcie panelu dyskusyjnego „Rynek pracy gastronomii”, który odbył się 17 marca w Katowicach, w ramach wydarzenia „Food Show 2017”.

Podobał się artykuł? Podziel się!

4 komentarzy. Kliknij aby dodać komentarz.

Mike 2017-04-06 22:42:52

Procent od obrotu jest możliwy jeśli właściciel ma dobrze wyliczone food Costa i inne koszta.
Kelner nie zawsze jest złodziejem, a jeśli według Ciebie jest...to może przestań mierzyć swoją miarą!
Wszystko ma swoje plusy i minusy, każda z decyzji trzeba przemyśleć bo każdy z lokali, pracowników, właścicieli ma swoje racje i cele...

KrzySekula 2017-03-19 21:29:33

Pomysł godny uwagi ,warunek podstawowy ...wszystkim musi zależeć ,ale uważam ,że to jest możliwe . Powodzenia w realizacji!

Mały PB 2017-03-18 20:59:11

Kelner nigdy nie odda uczciwie napiwku! I o czym tu mówić buahaha Kelner nigdy się nie przepracuje tak jak kucharz!nigdy nie będzie miał takiej odpowiedzialności co kucharz itd. To jakim prawem ma zarabiać tyle co kucharz!?Nie uczciwe wynagradzanie pracowników restaurtora po wyżej.

REKLAMA