Kto najwięcej zarabia w gastronomii?

Według danych GUS spośród wybranych zawodów związanych z gastronomią najmniej w 2012 roku zarabiali barmani. A kto dostawał najwięcej?
REKLAMA
Puls HR Puls HR

Kto najwięcej zarabia w gastronomii?

PODZIEL SIĘ


Autor: jk, mat. pras.

18 lis 2014 11:22


Jak podaje Sedlak & Sedlak wynagrodzenia połowy z barmanów nie przekraczały 1 500 zł – czyli wysokości płacy minimalnej w roku badania.

Czytaj też: Zdecydowanie lepiej być konsultantem technicznym, niż szefem kuchni

Najprawdopodobniej jednak w większości przypadków płaca wykazywana w sprawozdaniach, z których korzystał GUS, stanowiła jedynie część faktycznych przychodów. Specyfika zawodu barmana jest taka, że pracownicy na tym stanowisku często dostają napiwki, które czasami mogą przewyższać ich podstawowe wynagrodzenie.

Na dodatki do wynagrodzenia w postaci napiwków od zadowolonych klientów mogą również liczyć kelnerzy. Wynagrodzenie całkowite wynikające z umowy w 2012 roku co drugiego kelnera przekraczało 1 790 zł. Mediana wynagrodzenia całkowitego brutto cukierników w 2012 roku wynosiła 1 749 zł, a ich budżetu raczej nie podreperowały napiwki.

Czytaj też: Ile można zarobić pracując w hotelu czy restauracji?

Dwa najlepiej opłacane zawody, to kucharz i piekarz. Mediana ich wynagrodzeń w 2012 roku przekraczała 2 tys. zł odpowiednio o 7 i 42 zł.

Podobał się artykuł? Podziel się!

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij aby dodać komentarz.

REKLAMA