Lunch w pracy to nie strata czasu

Jeść przy biurku czy wyjść na przerwę? Odwieczny dylemat pracownika, który zasłaniając się brakiem czasu decyduje się na jedzenie przed ekranem komputera, albo zupełnie rezygnuje z posiłku. Tymczasem według Światowej Organizacji Zdrowia odpowiednie odżywianie może podnieść efektywność w pracy nawet o 20 proc.
REKLAMA


Puls HR Puls HR

Lunch w pracy to nie strata czasu

PODZIEL SIĘ


Autor: jk

31 mar 2014 13:30


W Polsce kultura wychodzenia na lunch jeszcze nie zdążyła zakorzenić się. Pracownicy żyjący w poczuciu nieustannego braku czasu często zastępują pełnowartościowy posiłek ofertą tzw. pana kanapki czy batonikiem lub wręcz rezygnują z jedzenia na czas pracy. Ma to fatalny wpływ na ich wydajność, zdolność do koncentracji i odporność na stres. Dodatkowo - obiad w restauracji kojarzy się ze stosunkowo wysoką ceną. Czy te obawy są uzasadnione?

Czytaj też: Co i jak jeść w pracy?

Brak czasu - wymówka czy rzeczywistość?

Standardową i najczęściej stosowaną wymówką pracowników jest brak czasu na jedzenie. W ciągu dnia potrafimy nic nie jeść nawet przez 12 godzin. Nadrabiamy to po powrocie do domu, wrzucając w siebie wszystko, co nam wpadnie w ręce, a nasz organizm nie ma czasu, aby to wszystko strawić.

Jeśli już znajdziemy czas na obiad w ciągu dnia, zjadamy go przy biurku, łudząc się, że udało nam się zaoszczędzić czas. Jest jednak wprost przeciwnie - po szybkim, jedzonym w pośpiechu i nieuważnym lunchu jesteśmy bardziej senni, pracujemy wolniej i szybciej odczuwamy zmęczenie. A przecież wyjście na obiad to doskonała okazja, aby chociaż na chwile oderwać się od obowiązków i wrócić do biurka ze świeższym spojrzeniem. W ten sposób półgodzinna przerwa da nam więcej, niż tylko posiłek.

Warto pamiętać, że jedzenie podczas pracy poprawia koncentrację. Dzięki temu pracujemy bardziej wydajnie. Można przyjąć, że wyjście na lunch albo zjedzenie obiadu w biurze to inwestycja, dzięki której szybciej uda nam się zrealizować zadanie.

Wyjścia na lunch ze współpracownikami mają jeszcze jedną ważną zaletę - integrują zespół. - Podczas takiego obiadu pracownicy mogą porozmawiać zarówno o pracy, jak i życiu poza nią - a to zbliża. Budowanie więzi pracowniczych wzmacnia też odporność na stres oraz działa pobudzająco. Pracownicy, którzy spotykają się w porze lunchu myślą bardziej kreatywnie i chętniej zgłaszają nowe pomysły - mówi Beata Rutkowska z Benefit Systems.

CZYTAJ DALEJ »
Podobał się artykuł? Podziel się!

REKLAMA

1 komentarzy. Kliknij aby dodać komentarz.

korpoludek 2014-04-01 13:36:55

Piękna reklama firmy na B******, chętnie już bym kupił taką kartę a i pracodawca odpisze sobie 190 PLN. Już się nie mogę doczekać (!)