Praca w myjni czy knajpie nie przekreśla szans na karierę zawodową. Wręcz przeciwnie

Pracodawcy zdecydowanie bardziej cenią absolwenta, który podjął jakąkolwiek pracę podczas studiów, niż magistra trzech kierunków bez jakiegokolwiek doświadczenia. Tyle tylko, że niektórzy studenci wychodzą z założenia, że zostali przygotowani do pracy na stanowiskach kierowniczych...
REKLAMA
Puls HR Puls HR

Praca w myjni czy knajpie nie przekreśla szans na karierę zawodową. Wręcz przeciwnie

PODZIEL SIĘ


Autor: jm

23 sty 2014 15:46


Obecny na rynku pracy kryzys, redukcja etatów i duża konkurencja sprawiają, że znalezienie zatrudnienia to dla osób kończących edukację nie lada wyzwanie. Ponadto, elementem CV, na który kładzie się szczególny nacisk jest doświadczenie zawodowe, którym niewielu świeżo upieczonych absolwentów może się pochwalić.

Jednak brak kierunkowej praktyki nie musi skutkować pustą rubryką w dokumentach aplikacyjnych. Roznoszenie ulotek, opieka nad dziećmi czy praca w restauracji nie są bez znaczenia. Każdy rodzaj doświadczenia dostarcza wiedzy i kompetencji, które można wykorzystać w późniejszej pracy zawodowej.

Jest praca są umiejętności

Nie ulega wątpliwości, że pracodawcy najbardziej cenią doświadczenie w tej samej branży lub na podobnym stanowisku, na jakie aplikuje kandydat. Jednak praktyka w innej specjalności, a także dorywcze zajęcia, które z pozoru wydają się nieistotne, również mogą okazać się wartościowe przy szukaniu stałej pracy.

- Dla przedstawiciela handlowego cenne może być doświadczenie na stanowisku kelnera, bo świadczy o umiejętności pracy z ludźmi i łatwości nawiązywania kontaktów. Podobne kompetencje daje udzielanie korepetycji czy praca na promocjach - tłumaczy Marcin Kotus z portalu Feender.com.

- Przykładowo, bycie konsultantem w call center to zawód wymagający dużej odporności na stres, analogicznie jak posada w banku, a zatrudnienie na produkcji często wiąże się z pracą zespołową, której umiejętność jest wymogiem większości pojawiających się na rynku ogłoszeń.

Różnorodne umiejętności w cenie

Doświadczenie w różnych, nawet niezwiązanych z wyuczonym zawodem branżach, sporo mówi o samym kandydacie: osoby, które podejmowały dorywczą pracę w młodym wieku są postrzegane jako bardziej przedsiębiorcze i zaradne. Dodatkowo, każdy kto kiedykolwiek był pracownikiem wie, z czym wiąże się zatrudnienie, a niektóre kwestie, takie jak niespóźnianie się do pracy czy wykonywanie poleceń przełożonego, są w tym wypadku oczywiste.

- Pracodawcy zdecydowanie bardziej cenią absolwenta, który podjął jakąkolwiek pracę podczas studiów, niż magistra trzech kierunków bez jakiegokolwiek doświadczenia - mówi Marcin Kotus z portalu Feender.com. - Niestety, niektórzy studenci wychodzą z założenia, że zostali przygotowani do pracy na stanowiskach kierowniczych, a propozycje zatrudnienia na niższych szczeblach z góry odrzucają. Tymczasem w wielu firmach by dojść na sam szczyt, trzeba zacząć od podstaw - dodaje.

CZYTAJ DALEJ »
Podobał się artykuł? Podziel się!

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij aby dodać komentarz.

REKLAMA