Praca w handlu: Najtrudniej o piekarza, cukiernika i rzeźnika

• Zjawisko niedopasowania kwalifikacji pracowników występuje również w handlu.
• Wielką trudnością jest obecnie rekrutacja rzemieślników w zawodzie: piekarz, cukiernik i rzeźnik.
• Sieci handlowe organizują szkolenia by podnieść umiejętności pracowników.
REKLAMA


Puls HR Puls HR

Praca w handlu: Najtrudniej o piekarza, cukiernika i rzeźnika

PODZIEL SIĘ


Autor: PortalSpożywczy.pl/AT

www.portalspozywczy.pl

14 kwi 2016 12:43


Zjawisko niedopasowania kwalifikacji pracowników do potrzeb pracodawców występuje również w sektorze handlowym, m.in. w sieciach handlowych, które, aby poradzić sobie z tym problemem, zazwyczaj organizują szkolenia dla swoich pracowników, aby podnieść ich praktyczne umiejętności zawodowe. Sieć Auchan również stawia na szkolenia oraz staże.

– W kontekście kwalifikacji, czyli zestawu wiedzy i umiejętności potrzebnych do wykonywania zawodu – wielką trudnością jest obecnie rekrutacja rzemieślników w zawodzie: piekarz, cukiernik i rzeźnik (masarz), ponieważ jest niewystarczająca liczba szkół zawodowych, które uczą tego rzemiosła – mówi Dorota Patejko, dyrektor komunikacji i CSR sieci Auchan.

Czytaj też: Kariera piekarza i cukiernika. Choć brakuje rąk do pracy, zarobki wciąż niskie

Podkreśla, że sieć Auchan stara się sprostać tym niedoborom organizując wewnętrzne szkolenia na piekarzy, cukierników i rzeźników oraz organizując różne kursy i staże zawodowe.

– Jeżeli chodzi o trudność w rekrutacji na stanowiska handlowe (manager, pracownik, kasjer) – na kasach współpracujemy ze studentami, ale również sporo u nas również emerytów – dodaje Dorota Patejko.

Cały artykuł czytaj tutaj.

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKLAMA

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij aby dodać komentarz.