Piekarze coraz mniej potrzebni?

W ciągu ostatniej dekady spożycie pieczywa w Polsce spadło o ponad 30 procent. Ten rok z pewnością nie przyniesie ożywienia. A to oznacza, że upadnie kolejne 250-300 piekarni.
REKLAMA


Puls HR Puls HR

Piekarze coraz mniej potrzebni?

PODZIEL SIĘ


Autor: PAP/Rzeczpospolita

27 sty 2014 6:59


W 2014 r. spożycie pieczywa w gospodarstwach domowych może spaść do 49,5 kg na osobę, prognozuje Instytut Polskie Pieczywo (IPP). W 2013 r. mogło sięgnąć 50,5 kg. Jeszcze w 1990 r. przekraczało 104 kg  - alarmuje "Rzeczpospolita".

"Spożycie pieczywa maleje od wielu lat, ponieważ zmieniają się nasze nawyki żywieniowe. Jemy więcej przekąsek oraz płatków zbożowych. Częściej niż przed laty odwiedzamy także lokale gastronomiczne" - mówi Wojciech Zdrojowy, prezes spółdzielni piekarskiej Fawor z Poznania.

Mniejsza popularność chleba i bułek najbardziej daje się we znaki małym i średnim piekarniom. "W 2013 r. mogło wypaść z rynku ok. 500 firm, czyli dwa razy więcej, niż powstało nowych. Kolejne 250 może zakończyć działalność w tym roku" - szacuje Stanisław Butka, prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP (SRPRP).

Z kolei IPP - który liczbę istniejących piekarni szacuje na 8,8-8,9 tys. - nie wyklucza, że w ubiegłym roku upadło ponad 300 piekarni. W tym roku może być podobnie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKLAMA

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij aby dodać komentarz.