Niepewny los włoskiej pizzy. Brakuje piekarzy

W ojczyźnie pizzy brakuje 6 tysięcy jej piekarzy, czyli pizzaioli. Włoskie zrzeszenie kupców i właścicieli lokali gastronomicznych podało w piątek, że w pizzeriach, mimo kryzysu, coraz trudniej znaleźć ręce do pracy.
REKLAMA


Puls HR Puls HR

Niepewny los włoskiej pizzy. Brakuje piekarzy

PODZIEL SIĘ


Autor: PAP

12 kwi 2013 14:05


Coraz mniej młodych ludzi chce uczyć się zawodu piekarza pizzy i zdobywać wymagane kwalifikacje.

Jak wynika z raportu, przygotowanego na Światowy Festyn Pizzy (Pizza World Show), który odbędzie się 16 kwietnia w Parmie, w 50 tysiącach włoskich pizzerii pracuje 240 tysięcy osób. Poszukiwanych jest 6 tysięcy piekarzy.

Poważne problemy z brakiem pracowników zmuszają wielu właścicieli do zatrudniania osób niewykwalifikowanych. Dotyczy to jednej piątej wszystkich lokali - podano w sprawozdaniu. Znaleźć w nim można także i taką osobliwość, że 8 procent konsumentów wybiera pizzę...na śniadanie.

Najwięcej, 75 procent Włochów, kupuje ją na kolację.

Pizza, podkreślono, uważana jest za najlepsze antidotum na kryzys. To bardzo pożywne danie kosztuje zaledwie kilka euro.

Podobał się artykuł? Podziel się!

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij aby dodać komentarz.

REKLAMA