Jak zatrudnić imigranta, aby uniknąć kłopotów?

• Polska jest coraz popularniejszym kierunkiem migracji cudzoziemców.
• Niedopełnienie obowiązków prawnych przy zatrudnianiu imigranta grozi karą grzywny w wysokości od 3 do 5 tys. zł.
• Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, aby nie narazić się na wykroczenie.
REKLAMA
Puls HR Puls HR

Jak zatrudnić imigranta, aby uniknąć kłopotów?

PODZIEL SIĘ


Autor: JP

14 paź 2016 16:03


Rynek pracy nieustannie się zmienia. Rośnie więc potrzeba zatrudniania nowych osób, zwłaszcza wykwalifikowanych pracowników fizycznych. W tym samym czasie Polacy nadal chętnie wyjeżdżają do pracy do Niemiec i innych krajów starej Unii. Do decyzji o emigracji, chociaż na kilka miesięcy, skłania ich często nawet kilkukrotnie wyższe wynagrodzenie niż to, które otrzymywaliby pracując na podobnym stanowisku w kraju. Drastyczny spadek bezrobocia nie jest więc zjawiskiem sezonowym a brak pracowników odczuwa większość przedsiębiorstw. W tej sytuacji pracodawcy coraz chętniej korzystają ze wsparcia pracowników zza wschodniej granicy.

Czytaj też: Firmy chcą zatrudniać pracowników z Ukrainy. W jakich branżach?

– Pracownicy ze Wschodu, podobnie jak Polacy, chętnie emigrują w celach zarobkowych. Charakteryzuje ich wysoka motywacja do pracy i mobilność. Warunki zatrudnienia w Polsce, w tym wysokość pensji, są dla nich atrakcyjne, dlatego chętnie korzystają z ofert pracy proponowanych im przez wyspecjalizowane firmy rekrutacyjne – komentuje Andrzej Trela, prezes Go West.

Legalne zatrudnienie

Decyzja o zatrudnieniu pracowników ze Wschodniej Europy często nie należy do łatwych. Pierwsze wątpliwości pracodawców dotyczą spełnienia wszystkich warunków formalnych związanych z zatrudnieniem, a przepisy są niejasne i często wymagają doprecyzowania.

Polskie władze wydają kilkanaście typów wiz i czasem zgoda na zatrudnienie wymaga konsultacji z urzędem pracy. Najbardziej popularną formą zezwolenia jest oświadczenie o zamiarze powierzenia pracy obywatelom wybranych krajów (Federacja Rosyjska, Ukraina, Gruzja, Białoruś, Mołdawia). Taki dokument pozwala na legalne zatrudnienie pracownika na okres 6 miesięcy w ciągu kolejnych 12 miesięcy pobytu, a jego uzyskanie trwa około 7 dni. To pozwala szybko reagować na aktualne potrzeby pracodawców, którym zależy na natychmiastowym pozyskaniu pracowników.

CZYTAJ DALEJ »
Podobał się artykuł? Podziel się!

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij aby dodać komentarz.

REKLAMA