20 tys. miejsc pracy dzięki produkcji piwa

Statystyczny Polak wypija 97 litrów piwa rocznie, a produkcja tego trunku to 39 mln hektolitrów rocznie. Sama grupa Żywiec zapewnia ponad 20 tys. miejsc pracy.
REKLAMA


Puls HR Puls HR

20 tys. miejsc pracy dzięki produkcji piwa

PODZIEL SIĘ


Autor: Newseria

20 lis 2015 11:24


– Branża piwna przez rozbudowany łańcuch wartości wpływa na wiele innych branż, w związku z tym jedno miejsce pracy w grupie Żywiec tworzy aż cztery dodatkowe. Całościowo w gospodarce dzięki naszej działalności funkcjonuje ponad 20 tys. miejsc pracy – podkreśla Magdalena Brzezińska, kierownik działu korporacyjnego grupy Żywiec.

Firma zatrudnia ponad 15 proc. wszystkich pracujących przy produkcji napojów w kraju.

Jedną z branż, na którą browary mają duży wpływ, jest rolnictwo. 99 proc. chmielu do produkcji piwa grupy Żywiec pochodzi od polskich plantatorów. Tylko dzięki producentowi m.in. Żywca, Warki czy Tatry zatrudnienie w sektorze rolnym znalazło 6 tys. osób.

Zdecydowana większość zakupów dokonywanych przez grupę (ponad 80 proc.) pochodzi od polskich dostawców i jest warta ponad 1,2 mld zł. Zyskują też handel i gastronomia, tym bardziej że mimo rozwoju dyskontów i supermarketów, piwo wciąż dobrze sprzedaje się w handlu tradycyjnym.

Jak podkreśla Brzezińska, firma dba o to, aby sprzedawcy wiedzieli, w jaki sposób odpowiedzialnie sprzedawać alkohol i aby nie sprzedawać go nieletnim oraz nietrzeźwym.

- Wraz z innymi partnerami edukujemy również społeczeństwo, aby nie prowadzić samochodu po spożyciu alkoholu – dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKLAMA

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij aby dodać komentarz.