Będzie łatwiej zatrudniać cudzoziemców

Ujednolicenie procedury ubiegania się przez cudzoziemców o zezwolenie na wykonywanie pracy i o pobyt w Polsce – przewiduje rządowy projekt nowej ustawy o cudzoziemcach.
REKLAMA
Puls HR Puls HR

Będzie łatwiej zatrudniać cudzoziemców

PODZIEL SIĘ


Autor: newseria.pl

28 sie 2013 8:29


Projekt wydłuża maksymalny okres, na który cudzoziemcom będzie udzielane zezwolenie na pobyt czasowy. Zmienią się również przepisy dotyczące udzielania zezwolenia na pobyt czasowy cudzoziemcom zamierzającym prowadzić działalność gospodarczą w Polsce.

Czytaj też: Branże cudziemcami zasilane 

Część obcokrajowców nie musi posiadać zezwolenia na pracę w Polsce. Chodzi tu między innymi o osoby prowadzące szkolenia w ramach programów unijnych, nauczycieli języków obcych wykonujących pracę w szkołach, przedszkolach i podobnych placówkach, studentów, którzy wykonują pracę w ramach odbywania staży zawodowych. Do grupy osób, które nie muszą uzyskiwać zezwolenia na wykonywanie pracy w Polsce należą także obywatele Białorusi, Gruzji, Republiki Mołdowy, Rosji lub Ukrainy, którzy pracują w naszym kraju przez okres nieprzekraczający 6 miesięcy w ciągu kolejnych 12 miesięcy.

- W przypadku pracowników z krajów, które graniczą z Polską Wschodnią procedura jest dość prosta. Pracodawca musi wypełnić oświadczenie o woli zatrudnienia takiego pracownika, które następnie przesyła do pracownika i on na tej podstawie występuje o wizę. To oświadczenie większość urzędów wydaje od ręki - mówi Agencji Informacyjnej Newseria Andrzej Korkus z Agencji Zatrudnienia EWL.

Zarejestrowane oświadczenie pracodawca przekazuje cudzoziemcowi, który na jego podstawie uzyskuje wizę w celu wykonywania pracy. Pracodawca zatrudnia cudzoziemca po uzyskaniu wizy na okres wskazany w zarejestrowanym oświadczeniu. Cudzoziemca można zatrudnić zarówno na podstawie umowy o pracę, jak i umów cywilnoprawnych. Jeżeli pracownik zmienia miejsce pracy, nowy pracodawca musi uzyskać w urzędzie pracy wskazane wyżej zarejestrowane oświadczenie.

Procedura uzyskiwania zezwolenia na pracę specjalisty cudzoziemca, którego pracodawca chce zatrudnić w swojej firmie, trwa około dwóch miesięcy.

- Są pewne zawody regulowane, przy których nie ma obowiązku występowania o opinię o lokalnym rynku pracy. Jednak większość województw wymaga zbadania polskiego rynku pracy, czy specjalista z danego fachu, którego poszukujemy za granicą, nie znajdzie się w Polsce. Procedura ta trwa około 2-3 tygodni. Następnie trzeba wypełnić wniosek, uzyskać skan paszportu cudzoziemca, którego chcemy zatrudnić. Procedurę tę zamyka uzyskanie opinii z urzędu pracy o lokalnym rynku pracy i uzyskanie zezwolenia na pracę w urzędzie wojewódzkim, co trwa około miesiąca - wyjaśnia Andrzej Korkus.

CZYTAJ DALEJ »
Podobał się artykuł? Podziel się!

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij aby dodać komentarz.

REKLAMA