Pracownik Żywca nawarzył nowego piwa. Trafiło do sklepów

Pracownicy grupy Żywiec co roku zgłaszają swoje domowe piwa do Konkursu Piw Pracowniczych. Tegoroczna edycja Konkursu okazała się wyjątkowa – po raz pierwszy w nagrodą było wprowadzenie zwycięskiego piwa do sprzedaży.
REKLAMA
Puls HR Puls HR

Pracownik Żywca nawarzył nowego piwa. Trafiło do sklepów

PODZIEL SIĘ


Autor: JP

30 gru 2015 15:13


Zwycięzcą konkursu Żywca okazał się Kamil Morawski. To jego West Coast IPA, uwarzona w Browarze Zamkowym Cieszyn, właśnie trafiła do sklepów.

Kamil Morawski na co dzień pracuje w dziale logistyki grupy Żywiec i jak sam przyznaje, niewiele ma wspólnego z samym procesem warzenia piwa. Nie ukrywa jednak, że już na samym początku swojej pracy dla grupy Żywiec zainteresował się tym, w jaki sposób powstaje piwo.

– Najpierw szukałem informacji na ten temat w internecie, to było mniej więcej 2 lata temu. Zamówiłem składniki, pożyczyłem od babci garnek i tak zaczęła się moja przygoda domowego piwowara. Myślę, że jestem żywym dowodem na to, że warzenie piwa opiera się przede wszystkim na pasji – mówi Kamil Morawski.

Pomimo krótkiego stażu Kamilowi już rok temu udało się zająć 3. miejsce w Konkursie Piw Pracowniczych. W tym roku okazał się czarnym koniem zawodów i niekwestionowanym zwycięzcą.

– Wygranie tego konkursu to dla mnie nie tylko ogromna frajda, ale i okazja do nauki przy procesie warzenia mojego piwa w browarze. Przełożenie receptury domowej na większą skalę zawsze jest wyzwaniem, ale Browar Zamkowy Cieszyn i jego piwowarzy zdecydowanie dali radę. Nie od dziś wiadomo, że mają w tym duże doświadczenie – przecież co roku warzą piwo laureatów Grand Championa – dodaje Kamil Morawski.

West Coast IPA

Zwycięskie piwo to West Coast IPA, odmiana amerykańskiego India Pale Ale, które stanowi alternatywę dla tego rodzaju pozycji obecnych na polskim rynku. Dzięki dużej zawartości chmielu w jego smaku od razu wyczuwa się mocną goryczkę.

West Coast IPA odwołuje się do amerykańskiej tradycji w rzemieślniczej formie, którą zapewniła oryginalna receptura Kamila Morawskiego i jej zastosowanie przez piwowarów z Browaru Zamkowego w Cieszynie.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij aby dodać komentarz.

REKLAMA