Na co Polacy przeznaczali pensję kiedyś, a na co wydają dziś?

Warzywa, mięso, ryby, opał czy oświetlenie - na co przeznaczali głównie pensję nasi przodkowie? Czy obecne wydatki Polaków pokrywają się z niegdysiejszymi?
REKLAMA
Puls HR Puls HR

Na co Polacy przeznaczali pensję kiedyś, a na co wydają dziś?

PODZIEL SIĘ


Autor: jk

22 wrz 2014 11:11


Jak podaje Sedlak & Sedlak menu naszych przodków zależało głównie od klasy społecznej, do której należeli. Średnia szlachta spożywała ponad czterokrotnie więcej mięsa, ryb i nabiału niż wieśniacy. W posiłkach szlacheckich było o 20 proc. więcej artykułów zbożowych niż na stołach ludności wiejskiej. Wyższy status społeczny to także ponad dwukrotnie większe spożywane porcje piwa.

Jedzenie warzyw i owoców nie było w XVI wieku zbyt popularne, włoszczyznę upowszechnił w Polsce dopiero dwór królowej Bony – co widać po znaczącym wzroście spożycia warzyw i owoców między wiekiem XVI a drugą połową XVIII.



Największy odsetek wynagrodzenia w wiekach XVI-XIX przeznaczany był na cukier i napoje, a w drugiej kolejności na chleb. Co dziewiąta część wydawana była na mięso i ryby, tyle samo na opał i oświetlenie.


Obecnie jedną czwartą naszych wydatków stanowią opłaty za mieszkanie oraz media, kolejne 4,5 proc. idzie na wyposażenie mieszkania. Co piąta złotówka przeznaczana jest na żywność.

Na transport i łączność przeznaczamy ponad 12 proc. pieniędzy, a na różne formy relaksu, kultury i edukacji – 4,1 proc. Co dwudziesta piąta złotówka wydawana jest na odzież i obuwie, tyle samo wydajemy też na zdrowie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij aby dodać komentarz.

REKLAMA