Korporacje od kuchni. Czyli, co się je w pracy

Przedsiębiorstwa coraz częściej korzystają z usług firm cateringowych. Już nie tylko w przeddzień spotkań biznesowych, ale także zamawiając posiłki dla swoich pracowników na co dzień.
REKLAMA


Puls HR Puls HR

Korporacje od kuchni. Czyli, co się je w pracy

PODZIEL SIĘ


Autor: Anna Goc

22 sie 2013 8:00


Sposobów na zjedzenie posiłku w pracy jest wiele. Restauracje mają niewiele mniej sposobów na przyciągnięcie do swoich stołów pracowników zlokalizowanych w mieście firm. Przygotowują specjalne oferty dań, związane z organizacją dnia pracy, kuszą zdjęciami specjałów na swoich stronach i na portalach społecznościowych oraz proponują dowóz jedzenia do miejsca pracy.

Firmy, a także sami pracownicy, coraz częściej decydują się na jedzenie w miejscu pracy. Jakie mają możliwości do wyboru? Oprócz tradycyjnie przyniesionych z domu kanapek czy zrobionego dzień wcześniej obiadu mogą skorzystać z oferty firm cateringowych.

Catering dla firm

Na stronach internetowych aż roi się od ogłoszeń firm cateringowych skierowanych do pracowników przedsiębiorstw. - Międzynarodowe korporacje zamawiają cateringi na bardzo wysokim poziomie. Zwykle nie ograniczają się do lunchu czy jednego dania obiadowego, a proszą o dwa dania, często także ze śniadaniem - mówi Hanna Burwiel, właściciel i założyciel firmy HJ Catering.

HJ Catering ma swoją siedzibę w poznańskiej dzielnicy Grunwald. To u nich posiłki zamawiają pracownicy takich firm, jak Grupa Allegro, Biofarm, MAN Bus, MM Karton AG, Remondis, Logo Express czy Hempel.

Co na śniadanie? - Zwykle bułeczki bankietowe i sałatki owocowe. Pracownicy firm z niemieckim kapitałem stawiają na jakość zamawianych produktów. Cenią różnorodność, bogactwo witamin. Wiedzą też, że dobre jedzenie nie może być tanie. Wybierają to, co najlepsze - dodaje pani Hanna.

Pracownicy mogą zamówić catering indywidualnie, ale rośnie liczba zamówień posiłków dla całej firmy. - Podpisują z nami umowy miesięczne, wspólnie planujemy grafik zamówienia. Za posiłki płacą w części sami pracownicy, w części korzystają z dotacji firmy. Takie rozwiązanie opłaca się obu stronom - mówi pani Hanna.

Na catering okazjonalny decydują się firmy, które organizują ważne spotkania biznesowe albo większe uroczystości wewnątrz firmy. - Każde przedsiębiorstwo ma swój sprawdzony adres, jeśli chodzi o takie wydarzenia. Zamawiają jedzenie bardzo różnorodne, niejednokrotnie także dania podawane na ciepło - dodaje pani Hanna.

Pan z kanapkami

Na utarg nie mogą także narzekać firmy, które wysyłają do biurowców firm swoich pracowników, którzy przemierzają je z wózkiem pełnym jedzenia. Jednodaniowy obiad kosztuje zwykle do 15 zł, kanapki do 5 zł, a sałatki warzywne do 10 zł.

CZYTAJ DALEJ »
Podobał się artykuł? Podziel się!

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij aby dodać komentarz.

REKLAMA