Piątek, 31 października 2014 

W całej Polsce jest tylko 10 zawodowych cervesario...i tylko jeden z nich jest mężczyzną

Beata Ziemowska, fot. mat.pras.

W Kompanii Piwowarskiej kobiety nie tylko uczą jak nalewać i degustować piwo, ale i decydują jak ten trunek powinien pachnieć i smakować. Oznacza to, że kobiety wywierają realny wpływ na arcymęską rzecz, jaką jest spotkanie przy piwie...

W KP wszystkie panie mają sporą wiedzę o złocistym trunku dzięki programowi dla pracowników Ambasadorzy Piwa. Jednak niektóre z nich znają się na tym lepiej niż inni. W poznańskim browarze od 6 lat pracuje Maja Drab, specjalistka ds. sensoryki. Zajmuje się analizą sensoryczną piwa, prowadzi sesje Panelu Degustacyjnego w Browarze Poznań i nieustannie zgłębia wiedzę technologiczną.

Odpowiada także za szkolenia sensoryczne - szkoli nowych członków panelu, prowadząc tzw. walidację, czyli sposób sprawdzania umiejętności degustatorskich. Bada wpływ procesu warzenia piwa na parametry sensoryczne napoju, czyli jego smak i zapach, jest również członkiem Europejskiego Panelu Degustacyjnego w Budapeszcie. Wyczulone zmysły Mai Drab oraz pozostałych degustatorów odpowiadają za to, by marki KP utrzymywały stały określony profil smakowy.

Ekspertek w dziedzinie chmielowego napoju jest w Kompanii Piwowarskiej więcej, a to za sprawą nowego zawodu, który od niedawna funkcjonuje w firmie. To cervesario, piwny ekspert i degustator, osoba, która wie o piwie wszystko i w pełni potrafi docenić jego wyjątkowy smak i aromat.

- Cervesario to słowo wywodzące się z łaciny. Pochodzi od łacińskiego cervesarius, czyli piwowar. Jednocześnie nazwa nawiązuje do impresaria, bo cervesario to ktoś, kto nie tylko zna się na piwie, ale potrafi o nim ciekawie opowiadać, niczym impresario o muzyce - tłumaczy Paweł Kwiatkowski z Kompanii Piwowarskiej.

To niezwykle elitarny zawód, bo wykonuje go zaledwie 10 osób w Polsce, i aktualnie aż 90 proc. stanowią kobiety! W Centrum Wycieczkowym LECH, zlokalizowanym przy poznańskim browarze, prowadzą pokazy dla wszystkich zainteresowanych tematem chmielowego napoju. Podczas takiego spotkania odbywa się m.in. nauka nalewania piwa i doboru szkła, a także warsztaty degustacyjne połączone z treningiem zmysłów. Uczestnicy zostają wyposażeni w wiedzę dotyczącą produkcji trunku i piwnych stylów. To solidna porcja informacji o piwie oraz dobra zabawa, anegdoty i ciekawostki.

- W Kompanii Piwowarskiej uczymy, że piwo to szlachetny, skomplikowany i wyjątkowy trunek. Jednocześnie nie chcemy, żeby spotkania w CW LECH przypominały szkolne lekcje - dlatego przekazujemy piwne ciekawostki, a pokazy urozmaicone są praktyczną nauką degustacji i serwowania. To czysta przyjemność dla uczestników... i dla nas również. Cervesario to wymarzona praca dla każdego miłośnika piwa, nie tylko dla mężczyzny - podsumowuje cervesario Beata Ziemowska.

SŁOWA KLUCZOWE

 

POLECAMY

KOMENTARZE (1)

  • Tą babę znam

POLECAMY

  • ZMIEŃ WIDOK:

POLECAMY W SERWISACH

  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Serwisy i wydawnictwa o budowie i urządzaniu domu.