Wtorek, 3 marca 2015 

W całej Polsce jest tylko 10 zawodowych cervesario...i tylko jeden z nich jest mężczyzną

Beata Ziemowska, fot. mat.pras.

W Kompanii Piwowarskiej kobiety nie tylko uczą jak nalewać i degustować piwo, ale i decydują jak ten trunek powinien pachnieć i smakować. Oznacza to, że kobiety wywierają realny wpływ na arcymęską rzecz, jaką jest spotkanie przy piwie...

W KP wszystkie panie mają sporą wiedzę o złocistym trunku dzięki programowi dla pracowników Ambasadorzy Piwa. Jednak niektóre z nich znają się na tym lepiej niż inni. W poznańskim browarze od 6 lat pracuje Maja Drab, specjalistka ds. sensoryki. Zajmuje się analizą sensoryczną piwa, prowadzi sesje Panelu Degustacyjnego w Browarze Poznań i nieustannie zgłębia wiedzę technologiczną.

Odpowiada także za szkolenia sensoryczne - szkoli nowych członków panelu, prowadząc tzw. walidację, czyli sposób sprawdzania umiejętności degustatorskich. Bada wpływ procesu warzenia piwa na parametry sensoryczne napoju, czyli jego smak i zapach, jest również członkiem Europejskiego Panelu Degustacyjnego w Budapeszcie. Wyczulone zmysły Mai Drab oraz pozostałych degustatorów odpowiadają za to, by marki KP utrzymywały stały określony profil smakowy.

Ekspertek w dziedzinie chmielowego napoju jest w Kompanii Piwowarskiej więcej, a to za sprawą nowego zawodu, który od niedawna funkcjonuje w firmie. To cervesario, piwny ekspert i degustator, osoba, która wie o piwie wszystko i w pełni potrafi docenić jego wyjątkowy smak i aromat.

- Cervesario to słowo wywodzące się z łaciny. Pochodzi od łacińskiego cervesarius, czyli piwowar. Jednocześnie nazwa nawiązuje do impresaria, bo cervesario to ktoś, kto nie tylko zna się na piwie, ale potrafi o nim ciekawie opowiadać, niczym impresario o muzyce - tłumaczy Paweł Kwiatkowski z Kompanii Piwowarskiej.

To niezwykle elitarny zawód, bo wykonuje go zaledwie 10 osób w Polsce, i aktualnie aż 90 proc. stanowią kobiety! W Centrum Wycieczkowym LECH, zlokalizowanym przy poznańskim browarze, prowadzą pokazy dla wszystkich zainteresowanych tematem chmielowego napoju. Podczas takiego spotkania odbywa się m.in. nauka nalewania piwa i doboru szkła, a także warsztaty degustacyjne połączone z treningiem zmysłów. Uczestnicy zostają wyposażeni w wiedzę dotyczącą produkcji trunku i piwnych stylów. To solidna porcja informacji o piwie oraz dobra zabawa, anegdoty i ciekawostki.

- W Kompanii Piwowarskiej uczymy, że piwo to szlachetny, skomplikowany i wyjątkowy trunek. Jednocześnie nie chcemy, żeby spotkania w CW LECH przypominały szkolne lekcje - dlatego przekazujemy piwne ciekawostki, a pokazy urozmaicone są praktyczną nauką degustacji i serwowania. To czysta przyjemność dla uczestników... i dla nas również. Cervesario to wymarzona praca dla każdego miłośnika piwa, nie tylko dla mężczyzny - podsumowuje cervesario Beata Ziemowska.

SŁOWA KLUCZOWE

 

POLECAMY

KOMENTARZE (1)

  • Tą babę znam

POLECAMY

  • ZMIEŃ WIDOK:

  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Portal Spożywczy Farmer Nowy Przemysł Dla handlu Promocjada
    Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Rynek aptek Infodent24 Koszyk cenowy
    Puls HR Property Design Rynek Seniora Jutro Starsi Sady Ogrody Centrum Kształcenia Liderów
  • Serwisy i wydawnictwa o budowie i urządzaniu domu.