Oczekiwania pracodawców branży mięsnej względem pracowników nie są zaspokajane

Sporym problemem jest to, że system edukacji nie zapewnia nam ludzi, którzy zaraz po ukończeniu nauki są pełnowartościowymi pracownikami - mówi Elżbieta Szablowska, kierownik działu kadr ZM Pekpol Ostrołęka.
REKLAMA
Puls HR Puls HR

Oczekiwania pracodawców branży mięsnej względem pracowników nie są zaspokajane

PODZIEL SIĘ


Autor: portalspozywczy.pl/Łukasz Rawa

www.portalspozywczy.pl

5 mar 2013 11:34


Jakie problemy generuje prowadzenie HR w firmie mięsnej?

- Sporym problemem jest to, że system edukacji nie zapewnia nam ludzi, którzy zaraz po ukończeniu nauki są pełnowartościowymi pracownikami. Dlatego też współpracujemy z Mazowiecką Wojewódzką Komendą OHP, za pośrednictwem Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Ostrołęce, w celu przygotowania młodych ludzi do konkretnej pracy.

Tym sposobem pracujący w naszej firmie uczniowie zdobywają potrzebne doświadczenie w danym zawodzie. A z kolei zdobycie solidnego i konkretnego doświadczenia stwarza możliwość zatrudnienia takiego pracownika w późniejszym okresie. Oferujemy także praktyki dla absolwentów szkół średnich i studentów szkół wyższych. Najlepsi z nich mają możliwość pozostania i dalszej pracy w zakładzie. Jako firma chcemy przyciągać najlepszych pracowników - wysoko wykwalifikowanych o określonym zawodzie i doświadczeniu. Jesteśmy także otwarci wobec kwestii zatrudniania osób niepełnosprawnych.

Jakie metody motywacji pracowników państwo stosują?

Motywowanie pracowników przynosi wymierne, obopólne korzyści, m.in. pracownik wiąże się z firmą, jednocześnie podnosząc wydajność swojej pracy. Z drugiej zaś strony, czuję się doceniony. Dlatego też stosujemy różne sposoby motywowania. Najczęściej jest to różnego rodzaju wsparcie zarówno finansowe, np.: nagrody, podwyżki lub premie uznaniowe, jak i niefinansowe np.: szkolenia, umożliwiające podnoszenie umiejętności i kwalifikacji.

Tematykę szkoleń dopasowujemy do indywidualnych potrzeb i czynności, jakie pracownik wykonuje na danym stanowisku. Kursy są bardzo rozwijające, przeciwdziałają rutynie i robieniu wszystkiego utartymi, nierzadko mało wydajnymi, sposobami. W firmie stosujemy również elastyczne godziny pracy, panuje przyjazna atmosfera, dobre relacje ze współpracownikami, jest także możliwość samorealizacji.

Te niefinansowe metody trwale zwiększają lojalność pracowników wobec firmy oraz przekładają się na efektywność ich pracy. Ponadto organizujemy wyjazdy kulturalno-sportowe i rekreacyjne, a w okresach przedświątecznych pracownicy mogą liczyć na paczki żywnościowe oraz talony na zakup towarów. Natomiast pracownikom fizycznym zapewniamy też całoroczne posiłki w pracy.

Czy internet i nowoczesne technologie pomagają w realizacji celów związanych z zarządzaniem zasobami ludzkimi w firmie?

Oczywiście. Firma dla zwiększenia efektywności pracy decyduje się na nowe programy informatyczne oraz technologie do produkcji i przetwórstwa mięsa i wędlin. W naszej działalności wykorzystujemy Internet i nowoczesne technologie nie tylko w produkcji mięsa i wędlin, ale także w administracji i zarządzaniu. Internet pomaga działowi kadr w pozyskaniu przyszłych pracowników oraz zapewnia dostęp do informacji o szkoleniach otwartych i zamkniętych dla pracowników.

Podobał się artykuł? Podziel się!

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij aby dodać komentarz.

REKLAMA