Kariera piekarza i cukiernika. Choć brakuje rąk do pracy, zarobki wciąż niskie

0 0
Kariera piekarza i cukiernika. Choć brakuje rąk do pracy, zarobki wciąż niskie
Piekarz często pracuje w nocy lub w święta. (Fot.: Pixabay)

• Piekarze i cukiernicy zarabiają średnio około 1600 zł netto.
• Niełatwa praca i wyższe płace za granicą sprawiają, że właściciele zakładów często nie mają kogo zatrudniać.
• Automatyzacja pracy i niskie spożycie pieczywa budzą obawy o przyszłość zawodu.

Zarobki piekarzy wahają się 2 do 3 tys. zł brutto, co najczęściej daje około 1600 zł netto. To niewiele, a co więcej, zawód ten daje marne szanse na rozwój zawodowy – doświadczony piekarz może awansować na brygadzistę, co podnosi wynagrodzenie w niewielkim stopniu.

– Nie masz na kogo iść, to idziesz na piekarza. Ciężki zawód. Wszyscy śpią, a on musi robić, w niedzielę wieczorem zaczyna, kończy w sobotę rano – mówi Adam Wykręt, właściciel piekarni z Bielska.

Na podobne płace może liczyć cukiernik. Większość z nich zarabia 1900 – 3300 zł brutto.

Ciężka praca, często w nocy lub w święta i przy wysokich temperaturach nie zachęca. Trudno się dziwić, że Polacy chętnie szukają zarobku za granicą. W Niemczech piekarz może liczyć na 4 tys. zł miesięcznie brutto, w Holandii – 7 tys., a w Anglii czy Norwegii – nawet 12 tys.

Brakuje rąk do pracy

– Brak następców, brak chętnych do nauki jest największym problemem, jeśli chodzi o zawód piekarza i cukiernika. Musimy robić wszystko, by te zawody nie zaginęły. Według naszych szacunków w Polsce działa ok. 10 tys. zakładów. Część z nich będzie musiała zakończyć działalność – nie tylko dlatego, że jemy coraz mniej pieczywa – mówi prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP Stanisław Butka.

W całym kraju zawodu uczy się obecnie najwyżej kilkadziesiąt osób, a potrzeby są wielokrotnie większe.

Fot.: Wikimedia, CC2.0
Fot.: Wikimedia, CC2.0

– W Wielkopolsce, w ramach naszego cechu, nowy rok w nauce zawodu piekarza zaczyna dziewięciu młodych adeptów. Jeszcze kilkanaście lat temu były to cztery pełne klasy. Młodych może odstraszać wizja ciężkiej pracy. W dodatku ci, którzy deklarują, że chcą uczyć się w szkołach zawodowych, traktowani są przez rówieśników jako gorsi – uważa Butka.

Jego zdaniem problem z fachowcami do pracy dotyczy także innych krajów.

– W Niemczech z powodu braku następców w ubiegłym roku zamknęło się 12 proc. piekarni – wyjaśnia.

Wiesław Mikołajów z Przechodu jest skłonny dać 3 tys. złotych miesięcznie piekarzowi, który zatrudni się w jego zakładzie.

SŁOWA KLUCZOWE

 

POLECAMY

KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

POLECAMY

  • ZMIEŃ WIDOK:

  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu Promocjada
    Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Rynek aptek Infodent24 House Market
    Portal Spożywczy Property Design Rynek Seniora Koszyk cenowy Sady Ogrody Centrum Kreowania Liderów
  • Serwisy i wydawnictwa o budowie i urządzaniu domu.