Nestlé wspiera rozwój przyszłych żywieniowców

- Specjalista, zajmujący się doradztwem żywieniowym i dietetycznym – oprócz rozległej wiedzy – musi posiadać umiejętności miękkie – zrozumieć problemy swojego pacjenta, powody takich, a nie innych nawyków, podejść do każdego przypadku w sposób indywidualny – mówi dr Joanna Myszkowska-Ryciak adiunkt w Katedrze Dietetyki SGGW w Warszawie, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki.
REKLAMA
Puls HR Puls HR

Nestlé wspiera rozwój przyszłych żywieniowców

PODZIEL SIĘ


Autor: jm

3 cze 2013 17:10


Joanna Myszkowska-Ryciak była również jednym z członków jury, zakończonej drugiej edycji konkursu żywieniowego Nestlé, w którym udział wzięli studenci i absolwenci z całej Polski. Dominującą grupę uczestników (bo aż 94 proc.) stanowili przedstawiciele kierunków technologii żywienia lub dietetyki. Do konkursu zgłosili się również studenci i absolwenci takich kierunków jak: inżynieria ochrony środowiska, inżynieria chemiczna i procesowa, czy żywienie człowieka i ochrona żywności.

- Doświadczenie ubiegłorocznej edycji utwierdziło nas w przekonaniu, że przyszli żywieniowcy potrzebują nie tylko wsparcia w zdobywaniu wiedzy, ale przede wszystkim praktycznych możliwości rozwijania swoich umiejętności - komentuje Blanka Mellova, kierownik Centrum ds. Żywienia Nestlé Polska S.A.

Tegorocznym zadaniem konkursowym było zatem opracowanie planu zdrowego odżywiania i modyfikacji stylu życia dla 4-osobowej rodziny Natalii Honoraty Witalnej. Podczas dwóch miesięcy komunikacji konkursowej na fanpage'u Natalii pojawiło się łącznie ponad 100 informacji dotyczących stylu życia i nawyków żywieniowych bohaterów II edycji konkursu.

Fani, których liczba od początku komunikacji wzrosła o ponad 100 proc., każdego dnia obserwowali doniesienia, na bieżąco analizując rodzinę i dyskutując o koniecznych zmianach w jej przyzwyczajeniach.

Dziesięciu najlepszych doradców żywieniowych zdobyło merytoryczne nagrody, dzięki którym będą mogli zdobyć cenne doświadczenie zawodowe i wzmocnić swoją pozycję na rynku pracy.

Nagrodą za zajęcie pierwszego miejsca w konkursie (laureaci pierwszych trzech miejsc zostaną wyłonieni 10. czerwca) jest praktyka w Centrum ds. Żywienia Nestlé Polska SA. Nagrodą za drugie miejsce są podyplomowe studia z zakresu żywienia, z za trzecie - udział w ogolnopolskiej konferencji żywieniowej i szkolenie z autoprezentacji.

W konkursie Nestlé wyróżnienie otrzymała także Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, której studenci zdobyli łącznie najwięcej punktów z prac konkursowych. Nagroda, w postaci grantu naukowego w wysokości 15 tys. złotych, zostanie przeznaczona na projekt dydaktyczny, którego celem jest kształcenie w obszarach żywienia, zdrowia i technologii żywności.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij aby dodać komentarz.

REKLAMA