Marek Jurkiewicz: Uczelnie dostosowują kształcenie pod rynek pracy, a pracodawcy zyskują

- W wyścigu po najlepszych specjalistów na rynku, firmy uczestniczą aktywnie w życiu uczelni i biorą udział w dniach kariery, warsztatach czy też zacieśniają współpracę z biurami karier – mówi Marek Jurkiewicz, General Manager serwisu infoPraca.
REKLAMA
Puls HR Puls HR

Marek Jurkiewicz: Uczelnie dostosowują kształcenie pod rynek pracy, a pracodawcy zyskują

PODZIEL SIĘ


Autor: PortalSpożywczy.pl

www.portalspozywczy.pl

24 kwi 2015 14:55


- Współpraca uczelni z firmami stała się już w wielu wypadkach sprawnie działającym mechanizmem, dzięki któremu uczelnie dostosowują swoją strategię kształcenia pod rynek pracy, a pracodawcy zyskują dzięki temu dobrze wykształconą kadrę kandydatów – mówi Marek Jurkiewicz.

Zauważa, że ta współpraca dotyczy także firm spożywczych, które informując uczelnie o kierunkach rozwoju i zapotrzebowaniu na pracowników, mają wpływ na kształtowanie programu studiów. Mamy też przykłady tworzenia klas profilowanych na poziomie szkół średnich, kształcących pracowników na potrzeby konkretnych firm.

Cały artykuł czytaj tutaj.

Podobał się artykuł? Podziel się!

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij aby dodać komentarz.

REKLAMA