Kucharki szkolne uczą się zdrowego gotowania

Kucharki i intendentki ze szkół w Trójmieście przeszły kurs zdrowego gotowania. Mimo szkolenia, dzieci nadal dostają na obiady za dużo puree z proszku, soli, smażonych mięs i słodkich napojów. Za mało świeżych owoców i warzyw.
REKLAMA
Puls HR Puls HR

Kucharki szkolne uczą się zdrowego gotowania

PODZIEL SIĘ


Autor: Przegląd Prasy/Trojmiasto.Gazeta.pl/Rynek Zdrowia

www.rynekzdrowia.pl

21 paź 2013 12:57


Prowadzone od kilku lat badania wśród gdańskich uczniów pokazują, że 10 proc. sześciolatków ma nadwagę. Wśród 10. latków nadmiar kilogramów ma już 18 procent.

Gdańscy lekarze i dietetycy najpierw przez trzy lata sprawdzali, jakie posiłki podaje się w szkołach, a potem zorganizowali kurs dla 160 kucharek i intendentek ze wszystkich gdańskich podstawówek i gimnazjów.

Następnie szkolne kucharki pod okiem dietetyków uczyły się, jak gotować zdrowo. Pieczenie w folii zamiast smażenia w tłuszczu, woda zamiast słodkich napojów, kasza zamiast puree - to najczęstsze zalecenia dietetyków. Podobał się artykuł? Podziel się!

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij aby dodać komentarz.

REKLAMA