Brakuje fachowców? Potrzebne klasy wielozawodowe z praktykami

Pomimo wysokich technologii, które nas otaczają najpierw musimy wypuszczać na rynek pracy solidnie przygotowanych ludzi z fachem w ręku. Dobry stolarz, mechanik, ślusarz, masarz, piekarz, czy cukiernik są niezbędni w sferze usług - mówi Robert Rytel, właściciel Ubojni Zwierząt Robert Rytel w Podgórzu.
REKLAMA
Puls HR Puls HR

Brakuje fachowców? Potrzebne klasy wielozawodowe z praktykami

PODZIEL SIĘ


Autor: Portalspozywczy.pl

www.portalspozywczy.pl

11 mar 2016 12:49


Jak wyjaśnia osoby te, po przeszkoleniu w zakresie obsługi maszyn i urządzeń przez dostawców technologii, stanął się cenionymi i dobrze opłacanymi fachowcami.

- Widzę pole do działania dla urzędów pracy i dyrektorów szkół we współpracy z lokalnymi firmami. Powinny powstawać klasy wielozawodowe z cotygodniowymi praktykami w zakładach. Finansowanie może odbywać się ze środków obecnie przeznaczanych na aktywizację zawodową – te wydatki będą spadać w związku z malejącym bezrobociem - podkreśla Robert Rytel.

Przyznaje również, że szczególnie bliski jest mu niemiecki model kształcenia zawodowego, gdzie wysokie morale pracowników idzie w parze z zadowoleniem ze standardu życia.

- W Polsce obserwuję dużo więcej frustracji związanych z oczekiwaniami i możliwościami na rynku pracy, w związku z nadprodukcją absolwentów wyższych uczelni. Szczególnie doceniam jednak młode pokolenie polskich inżynierów i informatyków, z których polska gospodarka może być dumna - mówi Rytel.

Więcej czytaj na Portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij aby dodać komentarz.

REKLAMA